Det koster kassen
Sikkerhedsbrud kan ruinere
Konsekvenserne af ikke at være bedst muligt beskyttet mod ransomware er uoverskuelige. Det koster kassen.
Forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, oplyser ifølge en artikel i Finans, at en tredjedel af de store danske virksomheder oplever brud på it-sikkerheden. Ifølge Forsikring & Pension koster cyberangreb i snit de danske virksomheder 4 mia. kr. årligt.
Internettet – vores digitale akilleshæl
I vores moderne, gennemdigitaliserede samfund kan ingen virksomheder og organisationer fungere uden IT. Computere, faste såvel som mobile og næsten alle de teknologiske vidundere, som gør det muligt for os at producere og levere service, er bundet sammen via et kæmpe spindelvæv: Internettet. Internettet giver os fantastiske muligheder, men gør os samtidig ekstremt sårbare. Dette er alle klar over.
Beskyt dit digitale guld
Den information, der får det hele til at fungere, vores data, er den moderne tids guld. Værdien måles ikke i karat eller gram, men i byte. Data kan bestå af kode som styrer processer, eller af ren information, som koden kontrollerer. Det er dette digitale guld, som bør beskyttes bedst muligt.
Det kan koste søvnløse nætter ikke at have styr på sikkerheden. Forestil dig at starte arbejdsdagen og konstatere, at du er handlingslammet. Dit guld er låst inde, og usynlige kriminelle har nøglen til pengeskabet.
Backuppen dur ikke
Pyt tænker du måske efter det første panikanfald. Jeg har en backup, jeg indlæser bare backuppen. Her er problemet bare, at backupsystemerne sandsynligvis også er inficerede og data krypteret, da malwaren kan have befundet sig på dit system i uger eller måneder og ubemærket spredt sig ud i alle kroge. Nogle af Danmarks største virksomheder, har på trods af deres adgang til det ypperste inden for IT-sikkerhed, lidt enorme tab som følge af ransomware.
Betaling er ingen garanti
Kan jeg ikke bare betale løsesummen? Jo, det kan du godt. Nogen vælger denne tilsyneladende nemme løsning, men det er ingen garanti for, at du genvinder kontrollen, eller undgår at blive udsat for nye krav og trusler, når løsesummen er betalt.
De kriminelle sidder med alle kortene på hånden, selv om du betaler.
Vend stærkt tilbage
For de fleste virksomheder er den største udgift ved et omfattende cyberangreb ikke at genskabe IT-infrastrukturen, men manglende indtjening og ekstra driftsomkostninger.
I 2023 kostede ransomware de danske virksomheder CloudNordic og AzeroCloud livet. Kundernes data blev krypteret, og løsesummen var tårnhøj. Virksomhederne var ude af stand til at betale.
Kunder hos de to virksomheder, som ikke var i besiddelse af egen backup, måtte se års arbejde og omsætning gå tabt. Et af ofrene, som stod frem, var Claus Pilgaard, bedre kendt som ‘Chili Klaus’, som havde en webbutik og et mailsystem, der befandt sig på servere i “skyen” hos AzeroCloud. Data kunne ikke genskabes.
For organisationer og offentlige institutioner kan manglende adgang til eller tab af persondata være ødelæggende og i nogle tilfælde endda ansvarspådragende. Det handler kort sagt om at vende tilbage til en normal driftssituation så hurtigt som muligt, lære af oplevelsen og styrke systemerne. Her er DataVault et vigtigt element, da løsningen sikrer fortsat adgang til data, som er tabt eller krypteret i de primære IT-systemer som følge af angrebet.